Application of Quality Function Deployment for Fruit and Vegetable Washing Machine Design Planning
การประยุกต์ใช้ Quality Function Deployment สำหรับการวางแผนการออกแบบเครื่องล้างผักและผลไม้
Author:
Advisor:
Subject:
Date:
25/11/2022
Publisher:
Silpakorn University
Abstract:
This research aims to design a vegetable and fruit washing machine according to customer requirements. By considering applying the Quality Function Deployment (QFD) and the Business Model Canvas (BMC) to conclude customer needs, the survey is created to collect demands and perspectives of the focus group which is the registered restaurants and hotels in the southern region of Thailand. The focus group are divided into 2 groups to prevent errors however the result after analyzing by QFD and BMC shows that both 64 percent of customers who knew or had heard of the studied machines and 36 percent who did not give out a similar effect. Pareto analysis is also used in order to classify the significant level of demands. There are 12 classes in Pareto graph at 70:30 analysis and 4 different classes between 2 types of focus group including: 1. Install the grounding system 2. Can wash vegetables and fruits well 3. Easy to move 4. It can reduce the amount of residue. After the demand analysis is complete, Phase 1 of QFD analysis was carried out, weighing the significance of technical specifications to design the machine based on customer requirements. It was found that the results can be related with the Pareto graph analysis that all 5 items are 1. Shape of the machine 2. Width of the machine 3. Length of the machine 4. The height of the machine 5. Operation system. In Phase 2, after customer requirements are revealed. QFD and Pareto analysis, the same method are implemented in order to acquire more specific details in terms of machine dimensions, materials used, machine characteristics. and safety to use. Then the machine design and making a machine’s prototype of a fruit and vegetable washing machine be able to established according to customer's needs. งานวิจัยนี้มีจุดประสงค์เพื่อวางแผนการออกแบบเครื่องล้างผักและผลไม้ตามความต้องการของลูกค้า โดยการประยุกต์ใช้เทคนิคการกระจายหน้าที่คุณภาพ และแบบจำลองธุรกิจ เพื่อช่วยในการหาความต้องการ จากการเก็บรวบรวมข้อมูลความต้องการของลูกค้าในกลุ่มร้านอาหารและโรงแรมที่ขึ้นทะเบียนแล้วทางภาคใต้ โดยผลการประยุกต์ใช้ฟังก์ชัน QFD และ BMC กับกรณีศึกษาจากการเก็บข้อมูล 2 แบบ นั่นคือ ลูกค้าที่รู้จักและเคยได้ยินเกี่ยวกับเครื่องล้างผักและผลไม้จำนวนร้อยละ 64 และลูกค้าที่ไม่รู้จักเครื่องล้างผักและผลไม้จำนวนร้อยละ 36 พบว่าจากการวิเคราะห์ความต้องการของลูกค้าทั้งที่รู้จักและเคยได้ยินเครื่องล้างผักและผลไม้ กับ ผู้ที่ไม่รู้จักเครื่องล้างผักและผลไม้ มีผลของความต้องการคล้ายคลึงกัน จากการวิเคราะห์ด้วยกราฟพาเรโต้ที่ 70:30 ซึ่งได้ผลทั้งหมด 12 อันดับ มีข้อแตกต่างกันอยู่ 4 ข้อ นั่นคือ 1.ติดตั้งระบบสายดิน 2.สามารถล้างทำความสะอาดผักผลไม้ได้ดี 3.ง่ายต่อการเคลื่อนย้าย 4.สามารถลดปริมาณสารตกค้างได้ หลังจากวิเคราะห์ความต้องการเสร็จสิ้น ได้ดำเนินการวิเคราะห์ QFD ระยะที่ 1 น้ำหนักความสำคัญและข้อกำหนดทางเทคนิคจากผู้ที่รู้จัก เคยได้ยิน และไม่รู้จักเครื่องล้างผักและผลไม้ เพื่อออกแบบตามความต้องการของลูกค้า พบว่ามีค่าที่เหมือนกันเมื่อเรียงลำดับตามการวิเคราะห์ด้วยกราฟพาเรโต้ทั้งหมด 5 ข้อ นั่นคือ 1.รูปทรงภายนอก 2.ความกว้างของเครื่อง 3.ความยาวของเครื่อง 4.ความสูงของเครื่อง 5.ระบบการทำงาน ตามด้วยการวิเคราะห์ใน QFD ระยะที่ 2 ด้วยกราฟพาเรโต้ พบความต้องการในเรื่องของขนาดเครื่อง วัสดุที่ใช้ ลักษณะเครื่อง และความปลอดภัย เพื่อใช้ในการออกแบบและจัดทำเครื่องต้นแบบเครื่องล้างผักผลไม้ตามความต้องการของลูกค้าต่อไป
Type:
Discipline:
การจัดการงานวิศวกรรม แผน ก แบบ ก 1 ปริญญามหาบัณฑิต
Collections:
Total Download:
17