Browsing by Author "Busarakorn Mahayothee"
Now showing items 1-8 of 8
-
Determination of moisture content and aflatoxin B1 in corn kernel, pepper and peanut using near-infrared spectroscopy
Collection: Theses (Master's degree) - Food Technology / วิทยานิพนธ์ - เทคโนโลยีอาหารType: ThesisRatiporn EKTASAENG; รติพร เอกตาแสง; Busarakorn Mahayothee; บุศรากรณ์ มหาโยธี; Silpakorn University. Engineering and Industrial Technology (Silpakorn University, 12/7/2019)The objectives of this research were to study the potential of using a near infrared spectroscopy (NIRS) to estimate moisture content (MC) and aflatoxin B1 (AFB 1) in maize, black pepper and peanut as well as the feasibility ... -
Development of Common Calibration Model for Determining Total Sugars to Sucrose Ratio of Osmotic Dehydrated Mango Pineapple and Papaya prior to drying using Near Infrared Spectroscopy
Collection: Theses (Master's degree) - Food Technology / วิทยานิพนธ์ - เทคโนโลยีอาหารType: ThesisHathaichanok POONGJUN; หทัยชนก พวงจันทร์; Busarakorn Mahayothee; บุศรากรณ์ มหาโยธี; Silpakorn University. Engineering and Industrial Technology (Silpakorn University, 17/8/2018)Thailand is a major manufacturer and exporter of dried tropical fruits especially papaya mango and pineapple. The total sugars to sucrose ratio (TS.S-1) of osmotic dehydrated fruit is a crucial parameter, and it has been ... -
Effect of drying using a greenhouse solar dryer on the quality and bioactive compounds in black galingale (Kaempferia parviflora Wall. ex Baker)
Collection: Theses (Master's degree) - Food Technology / วิทยานิพนธ์ - เทคโนโลยีอาหารType: ThesisChariya KWIANWONG; จริยา เกวียนวงษ์; Busarakorn Mahayothee; บุศรากรณ์ มหาโยธี; Silpakorn University. Engineering and Industrial Technology (Silpakorn University, 12/7/2019)In this study, the effect of heat treatment on quality, bioactive compounds and antioxidant activities in black galingale rhizomes and drying temperatures and methods on quality, bioactive compounds and antioxidant ... -
Influence of foam mat drying on quality of tomato powder.
Collection: Theses (Master's degree) - Food Technology / วิทยานิพนธ์ - เทคโนโลยีอาหารType: ThesisKamonwan DANGMADEE; กมลวัลย์ แดงมาดี; Busarakorn Mahayothee; บุศรากรณ์ มหาโยธี; Silpakorn University. Engineering and Industrial Technology (Silpakorn University, 25/11/2022)The objective of this study was to evaluate the feasibility to produce tomato powder using various foam-mat together with hot air drying, Four foaming agents at 2 concentrations were used. The type of foaming agents were ... -
The influence of storage conditions on the color property and lycopene content of cherry tomato powder
Collection: Theses (Master's degree) - Food Technology / วิทยานิพนธ์ - เทคโนโลยีอาหารType: Thesisศิริพันธ์ แสงมณี (Silpakorn University, 24/11/2023)The objective of this research was to study the influence of storage conditions on the color property and lycopene content of Cherry tomato powder produced by foam mat drying. They were using soy protein as a foaming agent. ... -
Probiotic fortification in mango leather
Collection: Theses (Master's degree) - Food Technology / วิทยานิพนธ์ - เทคโนโลยีอาหารType: Thesisชลิตา พุกบ้านยาง (Silpakorn University, 28/6/2024)Probiotics help to balance microbes that are beneficial to the digestive system. As a result, the efficiency of the digestive system and absorption of nutrients will be better. Including helping with the immune system This ... -
Robust NIRS models for non-destructive prediction of postharvest fruit ripeness and quality in mango
Collection: Pride & Awards 2020 - ENG / ผลงานโดดเด่นปีการศึกษา 2563 - วศ.Type: ArticleBusarakorn Mahayothee; Pramote Khuwijitjaru (Postharvest Biology and Technology, 2016-01)The effect of harvest year on near-infrared spectroscopy (NIRS) prediction models to determine postharvest quality of mango was evaluated. Diffuse reflectance spectra in region of 700–1100 nm were used to develop calibration ... -
การตรวจสอบปริมาณสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพและความสามารถในการต้านออกซิเดชันในน้ำมัลเบอร์รีสกัดเข้มข้นอย่างรวดเร็วด้วยเทคนิคสเปกโทรสโกปีอินฟราเรดย่านใกล
Collection: Theses (Master's degree) - Food Technology / วิทยานิพนธ์ - เทคโนโลยีอาหารType: ThesisPilaslak Wichaidid; พิลาศศลักษณ์ วิชัยดิษฐ (มหาวิทยาลัยศิลปากร, 2016)งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความเป็นไปได้ในการใช้เทคนิคสเปกโทรสโกปีอินฟราเรดย่านใกล้ (Near-infrared spectroscopy, NIRS) ในการตรวจสอบสารออกฤทธิ์ที่มีประโยชน์ต่อสุขภาพและความสามารถในการต้านออกซิเดชันในน้ำมัล ...