โครงการออกแบบภาชนะใส่อาหารประเภทอาหารจานเดียวที่ช่วยให้ดูมีปริมาณอาหารมากขึ้นโดยใช้ศิลปะออปอาร์ต

Other Title:
Tableware design for A-La-Carte menu that helps user to perceive it contains more than it actually does by using Op art technique
Subject:
Date:
2012
Publisher:
มหาวิทยาลัยศิลปากร
Abstract:
การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาวิธีการควบคุมปริมาณอาหาร โดยใช้ศิลปะออฟอาร์ต(OP art) เข้ามาช่วยในการควบคุมปริมาณอาหารของผู้ที่ต้องการจะลดน้ำหนักโดยวิธีการควบคุมอาหาร และเพื่อออกแบบภาชนะใส่อาหารประเภทอาหารจานเดียวที่ช่วยให้ดูมีปริมาณอาหารมากขึ้นโดยใช้ศิลปะ ฮ็อปอาร์ตทำให้ผู้บริโภคคำนึงถึงการรับประทานอาหารให้ครบ 5 หมู่และทำให้ผู้ใช้ปรับพฤติกรรมการกิน โดยสอบถามจากผู้เชี่ยวชาญ 7 ท่าน และนำไปทดลองกับกลุ่มตัวอย่าง โดย ค่าเฉลี่ยและค่าร้อยละ จากการวิจัยพบว่า
1. จานลักษณะอิสระ มีลำดับความพึงพอใจมากที่สุด ได้ค่าร้อยละ42.9 โดยบริเวณ
ลวด ลาย ที่มีลำดับความพึงพอใจมากที่สุดคือ บริเวณที่วางข้าวและต่อจากที่วาวข้าว ลายเฉพาะบริเวณขอบจาน และลายทั้งจาน ทั้งหมดได้ค่าร้อยละ 28.6 และลวดลายที่ได้รับความพึงพอใจมากที่สุดคือ ลวดลาย ธรรมชาติจากเมล็ดข้าวนำมาออกแบบเป็นศิลปะภาพลวงตาแบบ ลวงตาที่ทำให้เกิดความผิดพลาดในการกำหนด ทิศทางของเส้น (poggendorff Illusion) มีค่าร้อยละ 85.7
2.จากผลการประเมินความพึงพอใจของกลุ่มเป้าหมาย พบว่ากลุ่มบุคคลทั่วไป 120 คนกลุ่มผู้เชียวชาญทางด้าน โภชนาการ 5คน กลุ่มผู้ที่ต้องการจะลดน้ำหนัก 25 คน มีความพึงพอใจต่อจานลักษณะกลม ลวดลายธรรมชาติ(เมล็ดข้าว) ที่เรียงลำดับจากเมล็ดข้าวขนาดเล็กไปหาใหญ่ออกจากจุดศูนย์กลาง ที่มีการลวงตาแบบ Illusory Contours (เป็นสิ่งลวงตา ในลักษณะที่เป็นโครงร่าง) และลวดลายบริเวณที่วางข้าวและต่อจากที่วางข้าว เป็นอันดับที่1 มีคะแนนความพึงพอใจ 63 คะแนน ซึ่งการออกแบบนี้คำนึงถึง สี ลักษณะ รูปทรง ลวดลาย และ สัดส่วนระหว่างพื้นกับจิตวิทยาการรับรู้ ทำให้รูปแบบของชุดรับประทานอาหารมีส่วนช่วยในการจำกัดปริมาณอาหาร This research studies the dietary control by employing the Op Art technique to control the amount of food for those who are on the weight losing plan by reducing consumption, and design the dining set that helps control the amount of food to match with personal needs. The psychological technique is employed to indulge person to consume foods that provide all essential nutrition and help adjust the dining behavior by consulting seven professionals and simulate the usage with the sample group and analyze mean and percentage ratio. The research found that
1.The rounded- shape and independent-shaped plate have the most satisfaction areas, the design on the edge of the plate and the overall pattern of the plate all of them receive 28.6 percent. The most favorite design is the illusive art of the rice kernel, which has been designed by using Poggendorff Illusion method, receiving 85.7 percent.
2.From the satisfaction analysis of the target group, 120 of individuals, five of nutritional experts, and 25 of people who are on weight reduction plan are satisfies with the rounded-shape plate and the natural design ( the rice kernel)that sort ascendingly from the middle, the design is Illusory Countours (the structural illusive) and the design on the rice plate and next to it, which receive 63 percent. The design considers color, characteristics, shape, patterns, and the ratio between the plate and patterns. All objects are placed by using the Op art technique which relates to psychological cognitive, that makes the shape of this dining set able to control food volume.
Type:
Discipline:
สาขาวิชาการออกแบบผลิตภัณฑ์
Collections:
Total Download:
195